Plant van de maand: Viburnum

Het idee van Natuurlijk-Rijk om een ‘plant van de maand‘ te nomineren (onder de link lees je waarom), vind ik tof en inspirerend. Hoewel hij in februari al opduikt, en mijn nominatie daarom misschien niet geldig is, is mijn favoriete plant voor deze maand bij uitstek de Viburnum (de mijne heet Viburnum Tinus).

Ik nomineer hem voor maart, omdat ik hem pas onlangs leerde kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Op een bijeenkomst van Velt werd deze schoonheid aangeraden als één van de topplanten voor de ecologische tuin. Hij bloeit immers al van vóór Kerstmis (!) tot en met april, en voorziet dus elk vroeg insect van voedsel. Vorig weekend heb ik er ééntje geadopteerd en ik heb sindsdien al menig uur in het zonnetje zitten genieten van het schouwspel.

Aangezien ik een jonkie heb van nog geen halve meter hoog, wordt er soms flink geruzied om een plaatsje: gehoornde metselbijen (het kunnen ook rosse metselbijen zijn, in elk geval vind ik ze erg mooi en schattig) vliegen tegen elkaar op, waarbij er slechts een beetje fantasie nodig is om je een handgemeen tussen twee vliegende riddertjes voor te stellen. Wie wint, blijft meestal maar eventjes eten zoeken alvorens weer weg te vliegen. Ons bijenhotelletje blijft voorlopig leeg, maar ze zullen het binnenkort hard nodig hebben wanneer de muur opnieuw moet worden gevoegd. Kon ik ze dat maar aan de wijs brengen.

Honingbijen daarentegen gaan erg grondig te werk. Ze kiezen een bloemscherm uit en werken het dan bloempje voor bloempje af. Net als de hommel, die soms een kwartier of langer aan de onderkant van een bloemscherm vertoeft. Verder zijn er nog donkerder gekleurde bijen, een soort die meer weg heeft van een wesp – die me beiden onbekend zijn – en wat ze thuis “hemelbiekes” noemen.

Ik laat het allegaartje zoveel mogelijk met rust, maar soms kan ik het niet laten er ééntje van dichtbij te beloeren. Mijn man heeft al veel welgemikte foto’s genomen:

P1010590 P1010593 P1010605 P1010606P1010599

Ik ben onthutst dat één enkele plant zo’n verschil kan maken, want vorig jaar had ik amper vaste bezoekertjes. Je ziet de nectar wel glinsteren in de bloemen, dus ik kan me voorstellen dat het een ware feestmaaltijd moet zijn.

Geen wonder dus dat deze onweerstaanbare plant momenteel mijn favoriet in de tuin is. Op de bloembollen is het nog even wachten, al staan bijna alle blaadjes al boven de grond en zie ik hier en daar het begin van de bloemen van blauw druifje, narcis en hyacint. De lucht zindert van belofte terwijl ook de tulpenbladen zich ontrollen.

Standaard

Een gedachte over “Plant van de maand: Viburnum

  1. Pingback: Plant van de maand, maart | natuurlijk-rijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s