Plant van de maand: brandnetel

In de prachtige natuur zie je ze deze maand gretig groeien: brandnetels. Op mijn balkon vind je ze (nog?) niet, maar ondanks zijn weinig spannende uiterlijk is het een erg waardevolle plant. Ik las net dat er wel 50 vlindersoorten zijn die er hun eitjes op leggen! Een goede reden dus om, als je een nog onbestemd hoekje hebt in je tuin, er enkele brandnetels te planten en ze bijvoorbeeld te omringen met (inheemse) “bijenmix” zaadjes. Wees maar zeker dat je de natuur en je ogen een gigantisch plezier zult doen met je onderhoudsarme mini-wildernis.

Bovendien kun je de bovenste jonge blaadjes van brandnetels in de soep draaien of ze laten drogen om er thee van te zetten. Erg gezond en lekker.

Hoewel je je kritische vragen kunt stellen bij de visie van Natuurpunt, dat een ware oorlog heeft ontketend tegen invasieve exoten, heeft het veel voordelen om met inheemse of ingeburgerde planten, zoals de brandnetel, te werken. Ze zijn volledig aangepast aan ons klimaat, dus hoef je je geen zorgen te maken of ze wel zullen overwinteren, en na een periode van droogte en hitte zullen ze wel weer opkomen zonder dat je er water aan hebt moeten verspillen. Ze leven vaak in symbiose met diertjes en schimmels, waardoor je de biodiversiteit in je tuin meteen vergroot. En ze zijn beter opgewassen tegen allerlei plagen en ziektes. Niets dan voordelen, toch? En als je dan leest dat naar schatting nog maar 5% van de in Vlaanderen levende planten oorspronkelijk is, begin je te beseffen dat alleen maar een (al dan niet plastic) grasveld in je tuin zonde is…

Hier vind je alvast een paar honderd geschikte soorten om uit te kiezen. 🙂

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s