Wat groeit er in den hof?

Gelukkig nieuwjaar!

Het is alweer enkele maanden of jaren geleden dat het nog eens over de balkontuin ging. Enkele planten staan al een hele poos te glunderen:

 • vijg: vorige lente twee takken gesnoeid die door hun vreemde neerwaarts gerichte vorm steeds in de weg hingen. Heeft zoals elk jaar een stuk of zes geweldig lekkere vruchten opgeleverd en verblijdt me nu al door zijn knoppen vol belofte. Hij is zo’n halve meter hoog. Hij krijgt in het voorjaar een grotere pot want dat heeft hij verdiend.
 • helleborus: staat ook al drie jaar in het gelid dus kan er goed tegen om in een pot te leven. Hangt al vol bloemknoppen. Vorige zomer heb ik hem regelmatig (net als alle planten) verwend door te besproeien met fijne waternevel en heb ik slechts één maal de bladluizen moeten verdelgen met het gekende drupje afwasmiddel in een schaaltje water en penseel.
 • de luizen kregen slechts een triestigaard wiens naam ik niet ken maar die toch ijzersterk blijkt en voor het derde jaar op rij enkele bijen-verwennende paarse bloemetjes heeft gemaakt. Klein, hard, donkergroen blad en ongeveer 75 cm groot. Vorige herfst heb ik zowat al zijn blaadjes moeten afknippen omdat ze bedolven waren onder de luizen-afscheiding maar hij heeft er vele nieuwe gemaakt. Een luizenmagneet houdt de rest van de planten gezond dus hij krijgt ook een grotere pot binnenkort als bedankje.
 • de druivelaar die ik twee jaar geleden van mijn schoonvader kreeg, staat op het meest zonnige plekje aan een klimrek en doet het uitstekend. Nog geen vruchten maar dat kan ’n paar jaar duren. Ik hoop dat hij het uithoudt tot we eens ooit vollegrond hebben. Hij staat in een pot gevuld met zijn geboortegrond, zware klei, en dat is heel goed in de zomer tegen het uitdrogen. Zijn knoppen groeien ook al, tijd om een beetje bij te snoeien dus zodat hij al zijn energie kan steken in de takken die mogen blijven.

 • de Afrikaanse lelie (bladhoudende agapanthus) is ook een volhouder. Heeft wel geen bloemen gemaakt (de vorige vier jaren wel) dus we zullen die ook maar eens wat meer grond geven. Als zijn wortelstelsel is zoals spinnenplant (kamerplant) zal hij die zeker waarderen.
 • de Chileense jasmijn. Mits binnen gehouden tijdens de vorstnachten, doet die het bijzonder goed. Was zeer in zijn nopjes met de overdosis zon en droogte.
 • nieuwkomer: een kamperfoelie. Horizontaal slingeren doe hij niet vanzelf dus hebben hem een handje geholpen. Het verbaast me ten zeerste dat die in leven wilde blijven. Heeft zelfs een viertal bloemen gekregen.

En dan heb je de bakken met “varia”.

 • In ééntje staan inheemse planten die we vorig jaar bij Natuurpunt kochten: ereprijs, valeriaan, knolsteenbreek, ossetong, echte koekoeksbloem, … De valeriaan is nog in winterslaap denk ik maar heeft in de zomer twee stengels van ongeveer een meter hoog gemaakt met zalig ruikende bloemschermen. Misschien was hij éénjarig, dat zullen we wel zien. De knolsteenbreek is in de herfst al terug beginnen komen, is nu een toefje vrolijke kleine frisgroene blaadjes. In deze bak staan ook nog pogingen tot echinacea en liggen massa’s bijenvriendelijke zaadjes te wachten op betere tijden of vollegrond. Het lukt me niet goed met die zomerbloeiers. Meestal zijn het miniaturen van wat ze zouden kunnen zijn. Vorig jaar is zo’n echinacea echter overwinterd en heeft hij enkele bloemetjes gemaakt. Gewoon laten zitten dus en zien wat het geeft.
 • Petunia’s, de lievelingsplanten van mijn man. Sommige zijn duidelijk gestorven na de bloei maar houd ik om te zien of ze in de lente weer willen uitschieten. Eén volhouder, met witte bloemen, wellicht de sterkste versie dus, heeft zich enorm uitgezaaid en draagt zelfs nu nog een paar bloemen. Benieuwd. Geen schimmel of luizen gehad vorig jaar, in tegenstelling tot het jaar daarvoor toen ik ze allemaal heb moeten opruimen in de vroege herfst.
 • Een bak, op de reling, is een biotoop op zich geworden, met enkele mieren (op de derde verdieping!), mos, duizendpootjes en wie weet wat nog allemaal. Hierin hebben de aardbeien (opbrengst vorig jaar: 0) hun uitlopers mogen leggen dus ben ik eens benieuwd of een actievere bodem hen gaat helpen. Het zou wel eens kunnen dat dat bodemleven is meegekomen toen ik twee jaar geleden wilde mulchen met herfstbladeren uit het bos (die uiteraard allemaal weggewaaid zijn). Verder staat hierin een (gekocht) denneboompje, een elzenboompje dat in de zomer is komen aanwaaien, wat grassprietjes en ook een lading zaadjes die niet uitkomen of hooguit leiden tot plantjes met microscopische proporties. Is allemaal niet erg. Deze pot krijgt een flinke kluit verse bosgrond binnenkort, ben eens benieuwd wat zich daarin zoal gaat afspelen. Bij succes ga ik dat in de andere potten als mest gebruiken maar misschien zitten er ook ongenode gasten in dus eerst een jaartje aanzien… O ja, hierin heb ik ook een hulstplantje gezet onlangs (er waren heel veel hulstkindertjes in het bos en dat lonkte zo).
 • De meest trieste varia-bak bevat Spaanse margriet (oké, mijn man heeft twee lievelingsplanten). Hun bloempjes zijn verbrand bij die hittegolf dus ik weet niet of hij zo Spaans is als hij beweert. Heeft te veel vocht nodig om bij mij goed te kunnen groeien, ik heb het al zo veel jaar geprobeerd maar ’t gaat telkens weer dood. Deze lente krijgt hij nog één kans want momenteel staan ze frisgroen en de bak is doordrenkt van de regen. In deze pot staat ook een lavendeltje (nog zoiets dat het op het balkon echt niet wil doen, hoeveel zon ook) en is er plaats om nog eens wat eenjarigen te proberen. Of alles eruit en nieuwe dingen proberen, dat gaat ook.
 • In één van de petuniabakken zitten ook alle bloembollen. Doen het niet goed: tulp en narcis (dus vorig jaar uitgedeeld aan mensen met vollegrond). Doen het beter: krokus, hyacint en blauw druifje. Sinds die horrorverhalen over bloembollen die worden volgestouwd met insecticiden wil ik er geen bijkopen dus hiermee gaan we het moeten doen.

Tot slot de eenjarigen:

 • chrystanten: hebben weelderig gebloeid en het loof staat er erg vrolijk bij. Eén zo’n plant hebben we al vijf jaar en in wat voor pot je hem ook zet, hij blijft het geweldig doen en staat tegen Kerstmis te bloeien. De rest is nieuw. Omdat er in een bloemboeket enkele van een soort met kleine, ronde, lichtgroene bloemen wortel hebben geschoten (!!) heb ik die stukjes erbij gezet, ben eens benieuwd of ze gaan overleven.
 • viooltjes: de herfst- en winteropkikker bij uitstek. Nu de nachtvorst even weg is, staan de gele en witte bloempjes te schitteren.
 • sla: omdat ik iets mis doe met de meeste van mijn kiempogingen, kopen we sla met de wortel eraan. In een pot met grond, steeds aan de buitenkant plukken en hopla, easy peasy, steeds fris groen. Veldsla wil nog wel eens lukken (heel klein maar wel lekker) maar ben ik deze herfst vergeten te planten.
  De kerstomatenopbrengst was alweer bijna nihil dus ik ga stoppen met ze zelf proberen te kweken. Of ik moest ze eens hardcore snoeien terwijl ze nog pril zijn, zodat het struikjes worden zoals je in de winkel kunt kopen.
  Verder eerder lui geweest wat groente-pogingen betreft afgelopen jaar. Krielaardappeltjes in een potgrondzak zijn wel behoorlijk gelukt. Look en ui sterven steeds uit zonder opbrengst te leveren dus die willen wellicht ook vollegrond. Paprika wilde niet eens kiemen, de schnoodaard. Zou een courgette willen groeien in een pot? Let’s find out.

Van mijn schoonbroer kregen we een lading mispels dus daar heb ik mijn eerste confituur mee gemaakt (gelukt en overheerlijk!) en likeur van proberen te maken (half jaartje geduld voor het resultaat). https://www.tuinadvies.be/artikels/fruit_mispel

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s