Meester, ze begint weer

… of is het eentje om het af te leren, de apotheose van gedachten en gevoelens waar ik al veel te lang mee rondloop? Het deed in elk geval deugd om het te schrijven.

Context: bezwaarschrift tegen een megalomaan idioot project vlak naast het voorlaatste grote natuurgebied in een district van Antwerpen. Heb het een weekje laten sudderen omdat ik ook wel weet dat je een bezwaarschrift best kurkdroog en to-the-point en wetenschappelijk aanpakt, maar zonet besliste ik: foert. Veel leesplezier en een warme oproep om ook in uw pen te kruipen. Er is tijd tot 20 februari voor dit openbaar onderzoek. Kort, lang, droog, humoristisch, woest, ’t maakt niet uit. Kwantiteit boven kwaliteit in dit geval, ook voor niet-Antwerpenaren die Uplace-achtige dossiers beu zijn. Go! Op deze link staan vormvereisten en de link naar een online formulier om het nog gemakkelijker te maken. Een stemcomputer is ingewikkelder, echt waar.

Geachte,

Met afschuw nam ik kennis van de aanvraag omgevingsvergunning op de locatie Hobokense Polder met referentie OMV/2020150461.

Verwijzend naar vele andere bezwaarschriften in het kader van deze omgevingsvergunningsaanvraag, vindt ook deze burger het een onaanvaardbaar project omwille van klimaat- en milieuredenen, hieronder uiteengezet en zeker ook verwijzend naar de inbreng van Natuurpunt.

De natuur krijgt in Antwerpen en districten – net als in de rest van Vlaanderen maar in de grootsteden is de situatie het ergst – geen schijn van kans, denk bijvoorbeeld maar aan de Oosterweelverbinding (Sint-Annabos en Noordkasteel), bomenkap om geldgewin zoals in onze [straatnaam], ontoereikend groenherstel bij afgewerkte projecten zoals het Operaplein en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. 

Antwerpen, net als de meeste overheden, lacht ons vierkant uit in ons gezicht en wij burgers pikken dit niet meer. Laat authentieke stukjes wilde natuur zoals Hobokense Polder en zijn directe omgeving gewoon met rust in de strijd tegen de klimaatopwarming in de plaats van miljoenen uit te geven aan “natuurherstel”. De natuur herstelt zichzelf. Nieuwe natuur komt vanzelf en doet dat op die manier perfect, want zo doet ze het al miljoenen jaren lang. Een paar pols-dikke boompjes aanplanten op een uitgedroogde locatie noem ik géén natuurherstel, dat noem ik een zoveelste vuistslag in ons gezicht. Overheden als u prediken graag hoe essentieel u de strijd tegen de klimaatopwarming vindt: meer zuivere lucht, minder hitte in de zomer, ontharding, wateropslag enzovoort. Veel blabla, veel te weinig boemboem. Een doekje voor het bloeden, waar vele meters hechtdraad nodig zijn.

Door deze omgevingsvergunning te weigeren, zou u een krachtig, hoopgevend signaal geven aan al wie ervan wakker ligt, en dat is stilaan zowat de hele bevolking, hoe rechts er ook gestemd wordt uit woede op het beleid in het algemeen. Kijk maar naar dat Uplace-project in Brussel. Niemand wou dat, op één of andere geldwolf na, en door al onze krachten te verenigen is het gelukt om dat onding weg te houden. Deze hopeloze strijd put ons uit. Waarom blijft het burn-outs regenen denkt u? 

Belgische overheden zoals uzelf geven ons de indruk geen seconde na te denken en in wat voor context ook enkel te kijken naar de belofte van wat miljoentjes of miljardjes extra om de begroting te redden en genoeg stemmen te verzamelen bij de volgende verkiezingen. Ik heb op vele kleuren gestemd en ik heb nog niks zien veranderen. Maar wie ben ik? Een rijksregisternummer. Een in stilte zwoegende wegwerpmens. Een zuchtje wind. Wind die doodziek maakt wegens veel te veel ppm, zo bent u sneller van me af. Goed gedaan, tien op tien. Als u ons echt wil laten uitsterven, blijft er binnenkort niemand meer over om belastingen op te hoesten.

Denk na. Begin daar nu mee. Vraag advies aan mensen die dagelijks met de materie bezig zijn en luister daarnaar. In dit geval klimaatexperts, middenveldorganisaties, vakverenigingen enz. Er is wetenschappelijke literatuur genoeg als u geen zin hebt in vurige discussies, wat ik kan begrijpen. Misschien gedraagt u zich gewoon daarom zo laks? Zou het zo simpel kunnen zijn?

Denk na, lees, informeert u zich, denk nog eens na, en nog eens, en transformeer. Wij wachten al generaties op u.

Het was al schrijnend genoeg om Het Bos en alle wilde natuur te zien sneuvelen op de locatie Petroleum Zuid ten voordele van nieuwbouw. Zet uw futuristisch project daar ergens tussen of sloop leegstaande overheidseigendom in de stad en bouw dat ding daar. Opies genoeg!

Voor mij persoonlijk waren Petroleum Zuid en Hobokense Polder een magische, verwilderde, vergeten, eenzame plek om te komen uitwaaien op momenten dat ik het allemaal niet meer kon verdragen. Hectaren Zuid zijn al netjes opgeruimd. De Hobokense Polder is er nog, ook al kom ik er niet meer naartoe omdat hij misbruikt wordt als park bij gebrek aan beter in deze coronatijd. Dat wil ik niet zien, daar kan ik niet tegen. In mijn herinnering is hij nog zoals in 2019: onbekend, weids, eenzaam, puur, met respect voor de natuur beheerd door vrijwilligers. De natuur is de enige plek waar ik nog werkelijk tot rust kom, en ze verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Handen af van die laatste streepjes echte wilde natuur.

Moeten wij moord en brand blijven schreeuwen voor elk Uplace-achtig dossier, moet het Europese straffen en boetes blijven regenen of gaat u 2021 in zoals het hoort en wordt Antwerpen een inspirerend voorbeeld voor de rest van dit dolgedraaide landje?

Ik wens u veel succes en ballen om deze vergunning te weigeren en het vanaf nu beter te doen. Ik dank u bij voorbaat.

Hoopvolle groet,

[naam en adres]
16 februari 2021

Standaard

6 gedachtes over “Meester, ze begint weer

 1. Eva zegt:

  Moest ik deze tegenkanting krijgen op mijn werk, zou ik deze brief met plaatsvervangende schaamte gaan afgeven bij de zaakvoerder.
  Bravo, blijven verzetten tegen die handel!

  Like

  • Thanks zus. Hoewel ik een eeuwige schenenschopper ben en mensen dat al lang weten, doet het deugd om te lezen dat ik niet vierkant de literaire mist in ben gegaan – die indruk kreeg ik door het gebrek aan feedback. Gelezen en goedgekeurd 😛

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s